sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Älä lyö fyysisesti Älä lyö henkisesti

Täällä ois nyt nää näyttely kuvat. Voiko olla laajempaa aihetta kun väkivalta, fyysinen ja henkinen väkivalta. Mulle annettiin vapaat kädet näyttelyn aiheen suhteen ja mietin pitkää uskallanko ottaa tätä aihetta, saanko kuvia yms. Päätin kuitenkin uskaltaa, vaikka vähän hirvitti. Ja näyttelyn nimi keroo kaiken, Älä lyö fyysisesti Älä lyö henkisesti. Mutta miks just tää aihe? No siksipä, koska kaikkialla tapahtuu tätä. Uutisissa on miltei päivittäin väkivaltaan koskevia uutisia. Kouluissa on kiusaamista ja niin on myös työpaikoilla. Tämä aihe aina vaan riipasee niin pahasti että halusin tuoda ajatukset esiin kuvien kautta. Niinhän sitä sanotaan, että kuvat kertoo enemmän kun tuhat sanaa. Kuvien tavotteena oli saada purettua omat ajatukset ja saada kiinni omista mietteistä. Mutta ennen kaikkea herätellä teitä, kaikkia teitä jotka on nämä kuvat nähneet, ajattelemaan miten hirveä asia kiusaaminen on. Niin monen ihmisen elämä on tuntunut tai tuntuu toivottomalta fyysisen ja henkisen väkivallan takia. Jokainen meistä saa varmasti kattoa peiliin ja miettiä että miten tää asia saadaan vähenemään. 




Kuinka paljon täytyy ihmisen jaksaa vasten tummaa tulvavettä ponnistaa vaikka kaikkensa voi onnesta maksaa sitä kuitenkaan omistaa ei saa Niin ovat vuodet lyöneet jäljet meihin molempiin melkein huomaamatta syöneet uskon ihmeisiin Ja silti kaikin voimin Mä kaiken jälkeen rakastaa haluaisin vielä, haluaisin uskaltaa







Kaunis pieni ihminen
Sä olet ainutlaatuinen
Mitä vastaan tuleekaan,
toista sua ei milloinkaan

Tätä saa jakaa. 




maanantai 13. lokakuuta 2014

Älä lyö fyysisesti, älä lyö henkisesti!

Morjens! 
Tää syksy on vähän semmosta aikaa, että tullee mietittyä kaikkia asioita maan ja taivaan väliltä. Ja jotenki ne negatiiviset asiat pistää mietityttää vielä enemmän. 

Koulut on alakanu ja  puheenaiheeksi nousee koulukiusaaminen. Tää aihen koskettaa mua aina. Jotenki se pistää miettimään ja voi kauhee sitä kun tajuaa että miten kiusatulla on paha olla!! :c Monesti itekki alakaa het aattelee että mitenkäs tää pistääkin näin ajattelemaan, ei mua ittee oo kiusattu koulussa ja oon siitä onnellinen, koska kaikki ei oo tätä kohtaloa saanu. Siis tätä että ei oo kiusattu.. 

Eli kiusaaminen. Se juttu, just se juttu joka tuhoaa niin monen lapsen ja nuoren elämää. Voi olla, että koulussa nauretaan, piilotetaan jonkun kenkiä yms. Se varmasti tuntuu siltä,  johon kiusaaminen kohdistuu, älyttömän pahalta ja ehkä nololta. Aika harva lapsi tai nuori tulee suoraan heti kertomaan että häntä kiusataan. Ehkä kiusattua hävettää, pelottaa... Kiusaajat tietenki vaa ajattelee, että älä oo noi tosikko tai sehän oli vain läppää. Se ei voi kenestäkään tuntua hyvältä jos haukutaan lihavaksi, jätetään ulkopuolelle tms. Tai jos tuntuu hyvältä ni sitten on kyllä tunne puolella jotai häikkää. Ehkäpä? :o Jokaiseen pieneenkin kiusaamisen tulis puuttua. Näin se vaan menee että pienistä jutuista tulee monesti ylitsepääsemättömän vaikeita.

Sitten on myös niitä tapauksia joista usein vaijetaan. Ei puhuta vanhemmille, kavereille tai kenellekkään. Joskus se kiusaaminen vain lähtee niin lapasesta että sitä ei pysty enään käsittää. Kiusattu pelkää mennä kouluun joka ikinen aamu. Pelkää sitä että mitä jos ne tulee taas ja hakkaa. Ei tarvita edes sitä että hakataan nenä poskelle tai naama mustaksi, riittää myös pienikin lyönti, tönäsy tai potku, että kiusattu pelkää. Kiusaajat monesti osaavat käyttää henkistä väkivaltaa niin taitavasti että se riittää murtamaan ihmisen. Nyt puhun nimenomaan nuorista. Kuinka helposti siinä masentuukaan jos kiusataan koulussa ja myös koulun ulkopuolella. Kiusaajat ei tajua miten älyttömän, ihan hirveän syvät haavat ne on kisatun sisälle, sydämeen tehnyt. Ne haavat arpeutuu mutta ne ei IKINÄ häviä. Ja kuinka ison tuskan kiusattu on joutunut kärsimään niiden haavojen takia. Sitä ei voi käsittää kukaan muu kuin kiusattu itse. 

Kiusaamisen ei tarvi olla kovaa tai fyysistä, pienikin kiusa riittää murtamaan jonkun itseluottamusta, minä kuvaa yms. Henkinen kipu on monesti fyysistä kipua suurempi. Haloo ihmiset. Kiusaamista on ihan joka paikassa. Niin lasten, nuoren ja aikuisten keskellä. Vaikka siihen kiusaamiseen on tosi vaikea puuttua niin tehkää se silti. Hiljainen hyväksyjä on myös kiusaaja. 

No joo...  Siinäpä tuli jonninmoinen liuta minun ajatuksia.
 Sit vielä kuvia loppuun. Minun kuvat on ottanut Milla. Eli kiitos vain! :)

Hyvää syksyä ja moro!! :)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~